ALT HANDLER OM ØKONOMI

Av | 12. januar 2023

ALT HANDLER OM ØKONOMI

Det handler ikke om noe annet enn penger som plyndres fra de fattigste, de nest fattigste og alle de andre, bortsett fra de aller rikeste. Det er de som plyndrer.

Mye vil ha mer og fanden vil ha fler heter det. Og slik er det. De vi kunne konfiskert midlene fra og reddet verden er i ferd med å ødelegge verden gjennom sine sofistikerte plyndringer.

Metodene er sammensatte og varierer fra det mest banale til det mest utspekulerte. De konstruerer utfordringer, skaper problemer og gir oss fristende løsninger for å midlertidig lindre frykt og usikkerhet. Penger er det mest banale. Det er en balansekunst de fleste burde forstå, men tilsynelatende er mekanismene tåkelagt for de fleste. Lån og gjeld opp til dagens verdi er drepende når morgendagens verdi er halvert eller kanskje endog bare 10 prosent av dagens. En liten regulering oppover for renten (prisen vi betaler for å låne fjer), gjør det enkelt for makthaverne å overta gjeldsobjektet. Samtidig vil en prisstigning for objektet medføre at det er salgbart slik at gjelden kan dekkes inn. Når renten øker vil innskuddsrenten for de som har kapital (litt kapital i forhold til de store) gi økte inntekter. Renteøkninger må være mindre enn prisstigning, og gavepakker til lønnsøkninger likedan. Denne balansen medfører at gjeldsoffer må gå fra gård og grunn, og at kapitalen til småsparere forvitrer. Alt drypper ned i de største lommene. Arbeidsledighet og konkurs for de minste bedriftene har de fleste en føling med, men skjønner vi når denne prosessen er rett i forkant av akselerasjonen?

Pengene vi besitter blekner av en inflasjon som sakte eller raskt kan akselereres. Det høres så vakkert ut med et marked der prisen regulerer seg gjennom tilpasning av tilbud og etterspørsel. Realiteten i vår økonomi er en helt annen. Priser dikteres og blåses opp til de urimeligste nivåer under løgn og bortforklaringer. Dekkopperasjoner fjerner fokus fra virkeligheten. Ta for eksempel strømprisen. I tillegg til løgn og tildekking av at denne reguleres ensidig brukes refusjon for å hindre opprør fra den brede befolkning. Det er penger tjent gjennom overprising som går til refusjon av utgifter. Det bidrar på den annen side til at de mektige investorene som dikterer prisene får fortsette med å plyndre til seg av fellesskapets midler, men det skal vi selvfølgelig ikke forstå.

Helse og miljø er de desidert beste og mest sofistikerte midlene for å tvangsgjennomføre en stadig raskere strøm av midler fra fattig til rik. Digitalisering og kontantløse samfunn er de beste verktøy for hvitvasking av stjålne penger, mens for folk flest vil pengene miste farge og falme mot ingenting. Skjønner vi ikke hvilken verktøykasse tyvene benytter har vi lite mulighet til å stanse de. Sporene de etterlater seg er betydelig mer tydelige enn at det skulle være behov for en Sherlock Holmes. En moderne utgave av Robin Hood ville derimot bringe strømmen av makt og penger tilbake til de dype skoger og til de midlene naturlig tilhører. Mitt håp og ønske for året 2023 er at vi skal slutte å la Don Juan forføre oss, ta frem Robin Hood i oss og vende ryggen til bandittene, mens vi rusler sakte tilbake til naturen og det naturlige med ryggsekken full av beslaglagt tyvegods.

Legg igjen en kommentar