En åpen hyllest til Økokrim og dets sjef, Pål Lønseth. 

Av | 11. april 2024

En åpen hyllest til Økokrim og dets sjef, Pål Lønseth.

Tittel: Økokrim: Superelitens beskyttelsesorgan.

Kjære arbeiderpartimann og sjef for Økokrim, Pål Lønseth. Gratulerer!
Gratulerer med den siste henleggelsen hva gjelder din partikollega, Anette Trettebergstuen.
I tur og orden har du loset statsråder og tidligere statsministere ut av knipa. Da kan vi si at jobben er gjort og det er på tide å oppsummere dine glimrende prestasjoner som sjef for Økokrim. En ny standard er satt!

La oss begynne med:
1. Tidligere kulturminister, Anette Trettebergstuen:
Anette Trettebergstuen fikk bare sitte halve 2023, før hun måtte tre til side. Som hennes partikollega var det bare rett og rimelig å henlegge saken mot henne nå. Trettebergstuen brukte jo bare sin ministerpost til å sette soleklar norgesrekord i venneutnevnelser.

Hør bare her:
Helt siden jeg var liten gutt, husker jeg melodien som sang seg inn i de tusen hjem: «Det er fra Norsk Tipping på Hamar».
Ja, statens spillmonopol har ligget på Hamar til «alle tider» og Hamar er også hjembyen til Trettebergstuen.
Bare rett og rimelig da at hun ble utnevnt av Støre som kulturminister og konstitusjonelt ansvarlig for Hamar sin hjørnesteinsbedrift.

Så var det dette med makt, habilitet og Hamar da.
I sin tid som kulturminister, rakk hun å utnevne mange av sine venner fra Mjøs-distriktet.

Her følger en aldri så liten oppsummering :
1. Hennes venninne, Renate Larsen, ble utnevnt til styret i Operaen.
Helt i orden, sier Økokrim.

2. Bård Nylund, LOs avdelingsleder, ble av utnevnt til medlem av
Likestillings- og mangfoldsutvalget kort tid etter at Trettebergstuen tiltrådte som kulturminister. Senere ble han også utnevnt som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum i april 2023. Ikke rart kanskje, siden han er fadder til hennes sønn.
Helt i orden, sier Økokrim.

3. Hennes venninne, Tina Stiegler, ble spilt inn til vervet som styremedlem i styret til Den Nationale Scene vinteren/våren 2023. Fete honorarer fulgte også med.
Helt i orden, sier Økokrim.

Men nå tilbake til Hamar og Norsk Tipping.
4. Hamar-gutten og nå fylkesordfører i Innlandet, Thomas Breen, ble i 2022 oppnevnt av Trettebergstuen til Norsk Tippings styre. Kort vei til styremøtene for han da. Og fett honorar også, for et par møter i året.
Helt i orden, sier Økokrim.

5. I tillegg ga Trettebergstuen østfolding og tidligere stortingsrepresentant for Ap, Stein Erik Lauvås, plassen som nestleder i styret til Norsk Rikstoto. Hans honorar er rundt 150.000 kroner.
Helt i orden, sier Økokrim.

6. Men selve rosinen i pølsa, var utnevnelsen av hennes gode venninne, også hun hedmarking, Sylvia Brustad, til styreleder i Norsk Tipping i april 2023.
Helt i orden, sier Økokrim.

Brustads verv som styreleder i Norsk Tipping kommer med et honorar på 278.000 kroner i året mens Breen «bare» honoreres med 152.600 kroner.
Brustad har jo så mange styreverv at det er vanskelig å holde oversikten. Men, jammen meg sitter hun i miljøfabrikken til næringsminister, Jan Christian Vestre, også.

Håper at de som leser dette, nå har blitt litt bedre kjent med Norsk Tipping og alle de fine venneutnevnelsene som kjører monopolet fra trauste Hamar videre.

2. Tidligere utenriksminister, Anniken Huitfeldt, nå Norges ambassadør til USA.

Din partikollega, Anniken Huitfeldt, fant i fjor opp den nye betegnelsen «uvitende inhabil».

Så la oss skru tiden tilbake til ultimo april 2022, og da Anniken Huitfeldt dro til India sammen med representanter fra selskapene Greenstat, Alma CleanPower, Norwep, Aker Horizons, Kongsberg, Aker Solutions og Magseis Fairfield.

Og apropos Kongsberg og Magseis Fairfield, sjekk denne tidslinjen:
– 27 april 2022: Anniken Huitfeldt, møter seismikkselskapet, Magseis Fairfield, og Kongsberg i India.
– 10. mai 2022: Hennes ektemann Ola Flem, kjøper seg opp i Magseis Fairfield.
– 31 mai 2022 : Ola Flem kjøper seg ytterligere opp i Magseis
– 29. juni 2022: Magseis-aksjen skyter i været, opp 40 %, etter at det blir kjent at oljeselskapet TGS vil kjøpe opp hele selskapet for 2,3 milliarder kroner. Samme dag solgte Flem seg helt ut.
– 3. mai 2023: Anniken Huitfeldt møter ledelsen i Kongsberg Gruppen, den største norske våpenprodusenten, hvis majoritetseier er staten ved regjeringen.
– 5. mai 2023: Ola Flem kjøper aksjer i Kongsberg Gruppen.
– 5 september 2023: Børsmelding. Kongsberg Gruppen har signert sin største kontrakt noensinne. De skal levere kystforsvarssystem til 16 milliarder kroner til Polen. Kursen går markant opp.
Ingen problem, sier Økokrim.

3. Erna Solberg.
Erna Solberg og hennes mann, Sindre har, i likhet med ekteparet Huitfeldt/ Flem, en imponerende evne til å se inn i spåkula.
Så her har jeg hentet frem noen få utvalgte eksempler for å underbygge Sindres fantastiske evner.

1.Nordic Mining.
– Erna hadde ikke før rukket å bli statsminister høsten 2013, før hun åpnet for sjødeponi på Sundvollen. Gruveselskapet, Nordic Mining, jublet og det gjorde Sindre også.
– 18. september 2013: Gruveselskapet, Nordic Mining, får 2,3 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge.
– 19 september 2013: Finnes kjøpte 33 000 aksjer i selskapet, Nordic Mining.
– 3. oktober 2013: Finnes kjøper ytterligere 37 000 aksjer i Nordic Mining.
– 7. oktober 2013: Ernas regjering la frem regjeringsplattformen på Sundvolden Hotel, som åpnet for sjødeponi. Sindre Finnes var selvsagt til stede på Sundvolden.

– Prisen på aksjene Finnes kjøpte i Nordic Mining, stiger med nærmere 175 % etter at informasjonen om åpning for sjødeponi blir kjent. Han selger seg ut i desember samme år med svært god fortjeneste.
Ingen problem, sier Økokrim.

2. Bomselskapet Q-Free ASA.
22 oktober 2015 : Statens vegvesen undertegner kontrakt med Q-Free ASA om levering av teknisk utstyr og vedlikehold til bomstasjoner på fire veistrekninger i Oppland.
22 oktober 2015: Sindre Finnes kjøper hhv 800 og 400 aksjer i Q-Free.
23. oktober 2015: Sindre Finnes selger 1600 aksjer i Q-Free.

Igjen: For en teft!

Ingen problem, sier Økokrim.

3. Norsk Hydro.
Kraftverkene i Røldal-Suldal-vassdraget hadde forsynt Norsk Hydro med billig kraft siden 1960-tallet.
Men 21. oktober 2020, annonserte det statlig eide Norsk Hydro at selskapet skulle inngå et stort og viktig samarbeid med offentlig eide Lyse AS. De skulle etablere et felles kraftselskap som skulle overta kraftproduksjonen i Røldal-Suldal-vassdraget. Saken om konsesjonen til det nye selskapet ble behandlet i statsråd, altså av Erna som statsminister.

– 23. og 26. oktober 2020: Sindre Finnes solgte til sammen 14.500 Hydro-aksjer 23. og 26. oktober.
For hvem bryr seg vel om innbyggerne i Røldal, vannkraft og konsesjon når vi har Sindre Finnes evner til lynkjappe beslutninger?

4. Så må vi ikke glemme Nekkar da. Et selskap Finnes elsker. Erna Solbergs søster, Marit Solberg, er styremedlem i Nekkar. Det var hun også da Finnes kjøpte og solgte aksjer i selskapet.

5. Sindre Finnes, har hyppig handlet aksjer i flere store børsnoterte selskaper, inkludert i Kongsberg Gruppen der staten er største eier. Andre selskaper er Mowi, Wallenius Wilhelmsen og Western Bulk, alle der regjeringen sin informasjon spiller en rolle på aksjeutviklingen.
Og alt dette: Ikke noe problem, i følge Økokrim.

At Erna, sommeren 2020, utnevnte deg som ny sjef for Økokrim, skulle vise seg å være en genistrek.
Så må det være befriende å ha en stab på statsministers kontor, som lojalt sørget for å slette dokumenter som knyttet seg til Finnes aksjehandler opp mot hennes rolle som daværende statsminister . For hvem bryr seg vel om Arkivloven?

Og når først stormen tok til, så var det igjen genialt å hente inn den tidligere Økokrim advokaten, Thomas Skjelbred, som forsvarer for Finnes. Han kjenner jo alle kvadratmeter der inne på Økokrims kontor.

Jeg minner om hva du sa på Dax 18 den 3.november, 2023 som grunnlag for ikke å åpne etterforskning i saken til Finnes/ Solberg.
Da sa du: «Det bygger på informasjonen han selv ga.»

4. Tonje Brenna, kronprinsessen i Arbeiderpartiet.
Tonje Brenna syntes makt er moro og lot det dryppe over sine gode venner. For Brenna, som statsråd, ga styreverv til sin gode venn, lagdommer Frode Elgesem i Wergelandstiftelsen.

Se bare hva Brenna selv har uttalt om vennskapet til Elgesem:
«Vi er gode venner, og har en helt spesiell relasjon på grunn av 22. juli. Vi har spist middager sammen, han holdt quiz i utdrikningslaget mitt og han var gjest i bryllupet mitt»

Elgesem er også styreleder i Raftostiftelsen. Og hvem økte de økonomiske rammene til stiftelsen? Jo, det er departementet til Brenna.

Siden Brenna ble minister, har ca 25 millioner fra hennes departementet tatt veien til Raftostiftelsen og Wergelandsenteret.
Og Wergelandsenteret? Jo, de gir penger videre Utøya AS, der hennes tidligere samboer og flere venner er sentrale.

5. Tidligere kunnskapsminister, Ola Borten Moe.
13 januar 2023, kan det tenkes at Ola Borten Moe, bokstavelig talt, lo hele veien til banken. For bare uka før regjeringskameraten til Borten Moe, forsvarsminister, Bjørn Arild Gram, stolt kunne legge frem milliardavtalen med Nammo, så hadde Borten Moe kjøpt aksjer i Kongsberg Gruppen som eier Nammo med 25 % gjennom den finske våpenleverandøren Patria. Og Borten Moe var altså med på å fremforhandle avtalen.

Og hvem eier Kongsberg Gruppen? Jo, det er staten med 50,1 %.

Økokrim svarer:
– Glem kjøpene av aksjer i Kongsberg Gruppen gjennom hans selskap, Skjefstad Vestre AS, bare en uke før du deltok på interne møter i regjeringen som omhandlet nettopp Kongsberg Gruppen.
– Glem at møtene ga en milliardkontrakt til Nammo, som indirekte er 25 prosent eid av Kongsberg Gruppen.

Kanskje vi må innføre et nytt juridisk begrep der vi bytter ut ordet. «innsidehandel» med «statsrådshandel».

Ola Borten Moe var minister i Støres regjering, og samtidig aksjonær og en av grunnleggerne i oljeselskapet, OKEA.
Moe er også tidligere olje- og energiminister og noe av det siste han gjorde høsten 2013, var å gi konsesjon til anleggene som Høyesterett fant ugyldige i oktober 2021.

Aker Solutions signerte i desember 2022, en intensjonsavtale for OKEAs Draugen-plattform og Equinors Njord-felt.

Prosjektet er planlagt å innebære at plattformene kan motta strøm fra land via en elektrisk kraftkabel.
Energien som plattformene Draugen og Njord skal elektrifiseres fra, kommer fra Straume transformatorstasjon som er tilknyttet de to anleggene på Fosen (Storheia og Roan). Dette er anleggene som ble dømt ugyldige i Høyesterett i oktober 2021, HR-202 1-1975-S, for brudd på FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter Artikkel 27.

Når regjeringen, ved OED og med delegert myndighet til NVE skal. avgjøre å gi konsesjon til en kraftlinje som Borten Moe har egeninteresser i, er det åpenbart at samme mann har stor interesse i å bevare den konsesjon han selv sa ja til, men som Høyesterett altså slo fast var i strid med menneskerettene og dermed ugyldig.

Miljøkriminalitet i strid med menneskerettene? Ikke noe Økokrim bryr seg om.

Forventede investeringer er i følge rettighetshaverne anslått til minst 7,3 milliarder, som folket selvsagt skal være med på å betale.

6. Nicolai Tangen var lei av å være hedgefond-milliardær i England, og ville ha jobben som sjef for oljefondet i Norge etter Yngve Slyngstad.

Så hvordan fikse det?

Svaret er : Inviter den norske samfunnseliten på tidenes smøretur over dammen til USA.

Og en rekke samfunnstopper lot seg «kjøpe» til Tangens «superseminar» i USA høsten 2019.

Jeg nevner noen få av de rundt 150 som deltok: ‘

– Daværende næringsminister, Torbjørn Røe Isaksen.
– Regjeringsadvokat, Fredrik Sejersted med samboer.
– FN-ambassadør, Mona Juul.
– Henrik Syse, tidligere medlem av Nobelkomiteen
– Daværende oljefondssjef, Yngve Slyngstad.
– NUPI-direktør, Ulf Sverdrup
– Schibsted-toppsjef, Kristin Skogen Lund
– Direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen.

Og det var ikke akkurat småtterier som Tangen brukte å turen. Minst 30 millioner kroner, hvor rundt 1 million dollar gikk til å betale artisten Sting for hans opptreden.

Og i programmet ble de respektive presentert i regi av sine stillinger, ikke som privatpersoner. Eksempelvis heter det om Regjeringsadvokat, Fredrik Sejersted i programmet til Tangen:

«Fredrik has been Norway’s Attorney General Civil Affairs since 2015…..»

Samlet kostet opplegget minst tre millioner dollar. Her er hele regnskapet:

-Mat og drikke kostet 161.990 dollar, tilsvarende 959,18 dollar per person.
– Flyreisen i privatfly, Oslo-Philadelphia-Oslo, kostet 573.728 dollar.
– Flyreisen i privatfly, London-Philadelphia-London, kostet 851.900 dollar.
– Konserten med Sting kostet 1 million dollar.
– Gregory Porter-konsert kostet 250.000 dollar.
– Sara Bareilles-konsert kostet 150.000 dollar.

Tangen har også tatt regningen for hotelloppholdet hvor prisen per natt var 313 dollar per rom. Det er ikke opplyst noen totalsum for hotellovernattinger. De fleste gjestene bodde på hotellet i tre netter, men noen bodde der færre netter eller på andre steder, skrev Tangen selv i en pressemelding.
Tangen har altså svidd av over minst 3 millioner dollar på å glede samfunnseliten. Og som motytelser fikk han fine referanser til bruk i prosessen for å få sjefsjobben for oljefondet.

Nicolai Tangen ba også om tjeneste i e-post til Yngve Slyngstad i en e-post den 6. januar 2020.

Da skriver Tangen:

«Jeg lurte på om jeg kunne spørre deg om en liten tjeneste? Dine sko som leder av Nbim blir veldig vanskelig å fylle, men noen må jo forsøke, og vi var så vidt innom dette i Philadelphia. Hadde du hatt 30 min på et tidspunkt for å fortelle meg hva jobben innebærer med politiske føringer, muligheter og den slags?,»

7. Så må vi heller ikke glemme dine partikolleger, din tidligere sjef, Grete Faremo og Terje Rød Larsen. Millionene hagler og millionene forsvinner.
Ikke noe problem , sier Økokrim.

8. Økokrim-sjefens habilitetsskvis. Punkt for punkt.
– Pål Lønseth, sjef for Økokrim, var statssekretær i Justisdepartementet fra 2009-2013. Da var Grethe Faremo justisminister. I samme regjering satt Anniken Huitfeldt og Hanne Bjurstrøm.
– Faremo er for øvrig involvert i en gigantisk skandale, der flere hundre millioner har forduftet på hennes vakt som sjef for FN-organet, UNOPS.
– Riksadvokaten, Jørn Maurud, Lønseth sin sjef, ble som kjent inhabil i NAV-saken, da han er samboer med tidligere arbeidsminister, Hanne Bjurstrøm. Hennes datter, jobber som advokat hos Regjerings­advokaten.
– Lønseth har meldt seg inhabil i Huitfeldt-saken, men ikke i Solberg – saken. Det burde han ha gjort og her kommer noe av forklaringen:
– Lønseth gikk fra å være statssekretær i Justisdepartementet til å bli partner i advokat- og revisjonsselskapet, PwC.
– En av PwC sine store og lukrative oppdragsgivere i tiden Lønseth var partner der, var nettopp Justisdepartementet under Solberg-regjeringen.

– Fredag 12 juni 2020, var det statsråd på slottet og regjeringen Solberg kunne meddele at tidligere statssekretær og partner i PwC, Pål Lønseth, ble utnevnt som ny sjef for Økokrim.
– Dvs at Solberg regjeringen utnevnte en Økokrim-sjef som de visste:
-Ville bli inhabil i en rekke saker, noe som også stemte. Bare måneder inn i sin karriere, måtte Lønseth melde seg inhabil i ikke mindre enn fire saker.

– Som partner i PwC, mottok han og PwC økonomisk lukrative oppdrag fra sin tidligere arbeidsgiver, Justisdepartementet.

-Formelt skal han altså vurdere å etterforske sjefen(Solberg) som ga han jobben som Økokrim – sjef, og som også ga hans tidligere arbeidsgiver, PwC, lukrative oppdrag.

 

 

Legg igjen en kommentar